During Almedalsveckan 2024, CMES hosted a variety of events. Two panel discussions are now available to watch in their entirety: "Israel Palestina en olöslig konflikt" and "Kriser, krig och klimatförändringar – hur tar vi hand om begränsade vattenresurser?"
Please note that the following article as well as the Almedalen videos are in Swedish.
Vilka är de långsiktiga konsekvenserna av kriget? Hur kan destruktiva våldspiraler förhindras i framtiden? Vilka möjligheter och skyldigheter har det internationella samfundet att involvera sig och skydda civilbefolkningen? Vilken roll spelar regionala aktörer i en framtida lösning av konflikten? Panelen diskuterade de tänkbara politiska och humanitära konsekvenserna av kriget samt möjligheterna till en framtida diplomatisk lösning.
Arrangör för panelsamtalet var Centrum för Mellanösternstudier (CMES) vid Lunds universitet inom det strategiska forskningsområdet The Middle East in the Contemporary World (MECW).
Medverkande i panelsamtalet var:
- Samir Abu Eid, journalist, SVT
- Nina Gren, universitetslektor i socialantropologi, CMES, Lunds universitet
- Torsten Janson, universitetslektor i islamologi, CMES, Lunds universitet
- Michael Schulz, professor i freds- och utvecklingsforskning, Globala studier, Göteborgs universitet
- Lisa Strömbom, universitetslektor i statsvetenskap, CMES, Lunds universitet
- Karin Aggestam, moderator och föreståndare, CMES, Lunds universitet.
Vatten är avgörande för att producera livsmedel, energi och en hälsosam miljö. Samtidigt är våra gemensamma vattenresurser både begränsade och hotade. Klimatförändringarna leder till att havstemperaturen höjs och att den biologiska mångfalden hotas. En ökande befolkning och ett globalt växande vattenbehov leder till konflikter om vattenresurser. Genom att samarbeta gränsöverskridande kring vattenresurser kan man uppnå en rättvis och hållbar fördelning av vatten och minimera negativa effekter för både människor och miljö. Det kan även kräva diplomatiska insatser, förhandlingar och fredlig konfliktlösning mellan stater som delar på begränsade vattenresurser. En hållbar vattenanvändning och havsplanering kräver både solidaritet och samarbete. Men vad gör vi globalt för att förvalta våra gemensamma vattenresurser?
Arrangör för panelsamtalet var Centrum för mellanösternstudier (CMES) vid Lunds universitet och LTH:s profilområde Vatten vid LTH, Lunds universitet.
Medverkande i panelsamtalet var:
- Karin Aggestam, professor i statsvetenskap, föreståndare för Centrum för mellanösternstudier (CMES)
- Catarina Hedar, enhetschef, Havs- och vattenmyndigheten
- Kenneth M Persson, professor i teknisk vattenresurslära, koordinator för LTH:s profilområde Vatten
- Louise Pierce, moderator.